Про Бацьку і Бєларусь

Напишемо кілька слів про білоруські вибори і про те, чим все скінчиться. Не треба думати, що Бацька - "йон дурак і нічего йон не знає". Все Бацька знає, все розуміє і мав час підготуватися до найгіршого.
Отже, існують дві парадигми розвитку білоруських подій - в інтересах Росії і Європи. Америка далеко і не вмішується. Україна Зеленського не має жодної власної політики, а тому "підпишеться" за Європу.
Мета Путіна - отримати слабкого Бацьку і слабку Білорусь. Білорусь треба Росії, щоб схарчити, а Бацька - щоб не заважав це робити, і щоб допоміг Путіну стати на чолі Союзної держави Росії і Білорусі.
Європі Білорусь зовсім не потрібна, як якась альтернатива чи противага Росії. В Європі розглядають Білорусь, як частину Росії і не збираються підсилювати Росію за рахунок аншлюсу Бєларусі. Європа - головний ініціатор хаосу в Бєларусі. Європі не потрібна демократія в Україні, Європі потрібен наш ліс-кругляк! А в Білорусі кругляку набагато більше, ніж у нас.
Яка стратегія протидії двом загарбникам від президента Лукашенка? Якщо коротко, то не дати їм того, чого вони прагнуть! Реально Лукашенка, як президента Білорусі, підтримують близько 50-55% її жителів. Десь 20-25% голосів діючий президент отримує автоматом, в силу прямої приналежності до влади частини електорату. Це чиновники всіх рівнів, що прямо чи опосередковано зобов'язані Лукашенку своєю кар'єрою чи якимсь іншим чином пов'язані з ним. Це в другу чергу - їх родичі і блиькі. Це в третю чергу - бізнес, пов'язаний з чиновниками і люди, пов'язані з таким бізнесом.
Ще відсотків з 20 дає Лукашенку білоруський консерватизм, який має ментальну та економічну складову. Опозиція, вона живе у Менську, а в райцентрах і по селам живуть прості білоруси, що не бажають міняти реальну синицю в руках на примарного журавля у небі. А економічна складова зветься держсектор. Де Ви, дядьку, будете, коли ваш завод приватизатори поріжуть на металолом? А Ви, тітко, - коли ваших колгоспних корів поріжуть на м'ясо, а зі шкур пошиють турецькі куртки?
Нарешті ще 10-15% електорату дасть білоруська пропаганда. Так, білоруським пропагандистам далеко до доктора Гебельса і Раша-тудей. Але ж кількість переходить у якість, а білоруська держава володіє чималим інформаційним пулом. Ну і зерна пролукашенківської пропаганди падають у живильний ґрунт, позаяк Бацька таки реальний ґарант саме того майбутнього, з яким чимало білорусів пов'язують свою долю.
Тому коли комедіант Зеленський набрав на виборах 73%, загально- і широковідомий Бацька повинен був набрати 80,23%! Так, 25-30% голосів якось нахімічили... Але чи дуже вас зворушить путінська сентенція про недемократичність президентських виборів у Білорусі? Отож!
Тому Лукашенко в очах "законника" Путіна буде виглядати легітимним. Фальсифікації на виборах - "это происки Запада"! А в нас на їхню брехню є протоколи з мокрими печатками!
А як же демократичний Захід? А демократичний Захід всрався! В Заходу навіть нема єдиної консолідованої думки з приводу виборів у Білорусі. Все чекають, чим воно скінчиться... Тому сьогодні Тихановська зажадала перерахунку голосів, а на завтра (11 серпня) білоруська опозиція оголосила загальнобілоруський страйк. Страйку завтра не буде, бо "страйкарів" білоруський КДБ до ранку переловить. Перерахунку голосів теж не буде! От і виходить, що в білоруському політикуму, як у ментів: нєту тєла - нету дєла!
Звісно, завтра чи післязавтра Європа констатуватиме, що білоруські вибори не можна вважати демократичними, що вони проведені з численними порушеннями законності et cetera, et cetera... Але західні філіпіки не матимуть для Бацьки суттєвих наслідків. Хаосу влаштувати не вдалося, хай живе мирне співіснування між народами! Захід вміє програвати!
Крім того, Бацька може влаштувати проти Заходу і "активні заходи". Ні, не політичні вбивства в стилі Мосаду. Можна просто якогось "чеха", що влаштовував в день виборів кібератаку на білоруський інтернет, перевезти нелегально через кордон, а потім арештувати за його (кордон) незаконний перетин, а-ля Надія Савченко. Ну а потім відкритий процес у Менську з легалізацією напрацювань білоруського КДБ. Скажете, що західні ЗМІ процес проігнорують? Так, але кому треба знати, ті взнають і зроблять відповідні висновки.

                                                                                         ***
Підсумок. Білоруські силовики застосовують оптимальну тактику. Демонстантам не дають встановити намети, тим самим виключається білоруський Майдан. Демонстрантів розсіюють. Лідерів опозиції ізолюють. І все це в кращих західних традиціях - без крові.
Висновок. Якщо в найближчі два дні не станеться якихось кривавих ексцесів, то це буде означити, що Лукашенко переграв і Москву, і Брюссель.

Коментарі

Популярні публікації