Медведчук полное интервью на "112 Украина".


Те інтерв'ю Медведчука, про яке гуде наш Фейсбук. Що сказати? Хороше інтерв'ю. Медведчук майстер, як обходити гострі кути, так і не боятися гострих питань. Коментатори пишуть, що питання була наперед погоджені. Звичайно, це так. Медведчука можна було підловити на багатьох його твердженнях, але ведучий цього не зробив.
Мене цікавить інше питання: нащо і для кого Медведчук дав інтерв'ю? Слухач у Медведчука всього один - Петро Порошенко. От навіщо знадобилося давати інтерв'ю, це складніше. Спробуємо розшифрувати, виходячи з контексту.
Центральна тема інтерв'ю - війна на Донбасі. Підтема - визволення військовополонених і політв'язнів. Підтема застопорилась: після "великого обміну" в грудні 2017р. послуг Медведчука, як політичного посередника, Порошенко не потребує. Медведчук в інтерв'ю спеціально наголошує, що питання з обміну полонених в Україні вирішує Порошенко, а в Росії і в ОРДЛО - Путін.

Чого бажає Медведчук? Переговорів і тишини. Винна український омбудсмен, бо веде себе, як політик. Винна вона вдруге, бо не знайшла спільної мови з колегою Москальковою. А треба вести переговори, бо ж люди - найвища цінність, ... навіть коли це суперечить національним інтересам. Медведчук навіть спробував сформулювати, що таке національна ідея, але з того нічого путнього не вийшло. Нема в інтерв'ю визначення. Кожний може інтерпретувати Медведчука, як хоче. Як кажуть лікарі, "нема норми, нема й патології".
З самого обрання на посаду злостивий кремлівський карлик тролить нашого однотурового президента. Петя хотів би зустрітися з Вовою і все "порішати", але Вова каже, що в нього вже є рішала на прізвище Медведчук. "От з ним і рішай!" Це дуже принизливо, особливо з амбіціями Порошенка. Але вибору у Петі не було, от і рішав з Медведчуком.
Що змінилося нині? А почалася передвиборча компанія. Путін, звісно, добре, але виграти у Юлі можна лише проголошуючи себе більшим бандерівцем, ніж сам Степан Бандера. Звідси оця боротьба за томос, запровадження гімну ОУН в якості маршової пісні і бандерівського вітання "Слава Україні! - Героям слава!". Нічого нового для компрадор-лібералів. Ще Ющенко продавав активи росіянам під плач про Голодомор.
Хтось з вітчизняних політологів, здається В.Небоженко, говорив про кармічний зв'язок Вови і Петі. Тобто загибель одного веде до загибелі і іншого. І що Порошенко вже став "цинічним бандерою", в усякому разі на період виборчої компанії, дуже хвилює Вову. Ось тут і вибіг з будки вірний путінський песик і привітно замахав хвостиком.
Петі зараз важко. Шансів на обрання практично нема. А Портнов в одному зі своїх постів вірно написав, що нинішній суддівський корпус, підвішений Петею за яйця невизначеності, з великим ентузіазмом посадить теперішнього гаранта Конституції, як тільки той гарантом бути перестане.
Але і у Вови проблем не менше... Вся його стратегія збанкрутіла. Однією, якщо не головною з причин, чому Росія в 2014р. окупувала лише Крим і Донбас і не пішла далі, була газотранспортна проблема. Якби не газопроводи через Україну, наш найбільший друг канцлерін Меркель разом з іншими європейцями продала б нас Путіну за цапову душу. То ж плешфюрер Росії, щоб не засмучувати канцлерін, вирішив пустити російський газ в обхід України. Для цього повинні були будуватися газопроводи "Північний потік-2" і "Південний потік" через Чорне море до Туреччини і далі до Європи.
ПП-2 вже будується, але США оголосили, що введуть санкції не тільки до будівельників і експлуатаційників, але й до їхніх субпідрядників. ПП-2 росіяни врешті-решт добудують, але чи буде він працювати?
З Південним потоком ще складніше. Туреччині він не треба, бо мають власний газогін, трансанатолійський ТАНАП (вже експлуатується). Щоб не допустити будівництва ТАНАПу Путін планував використати проти Туреччини сирійських курдів, влаштувавши таке собі сирійське ОРДЛО біля кордонів Туреччини. Але президент Ердоган ввів до Сирії турецькі війська і з планів Путіна нічого не вийшло. Але в Сирії Росія зав'язла... На біду Путіну, його використав Касем Сулеймані. Спочатку наче іранці були російським "гарматним м'ясом", але тепер Путін у Сирії цілком залежний від іранців, яким Трамп оголосив санкції. З Америкою тепер не можна дружити, бо підтримуємо іранців. А кинути іранців не можемо, бо втратимо Сирію. Отака у Вови тепер дилема.
В 2019 році Газпрому доведеться укладати  з Нафтогазом України новий договір на транзит. Пустити весь газ у Європу через ПП і ПП-2 немає можливості, позаяк добувається газ на Півночі і Півдні, з Центральною Азією включно, і між магістральними газопроводами немає перемички. Тобто південний газ можна пустити до Європи тільки через Україну.
Про що ж хоче домовлятися Путін з Порошенком? Звісно ж, про ціну транзиту. А Сенцов та інші Кольченки з Клихами? Медведчук повідомив, що Сенцова випустять. Для Путіна це невелика втрата, а для Порошенка піар під вибори. Клиху та іншим Віктор Володимирович нічого не обіцяв. З націоналістами у нього давні рахунки і він це чесно визнає...
Чи вдасця Вові і Петі провернути гешефт з дешевим транзитом в обмін на фінансування передвиборчої компанії Порошенка? Пропагандистський бонус: Петя нагнув Вову і той тепер дає нам дешевий газ! Тут сказати важко... Вся надія не на українське громадянське суспільство, а на спецслужби США і Британії! Боже, бережи королеву!

Коментарі

Популярні публікації