Словник галицького кулінарного сленгу.

До врахування та використання в роботі:
Андрути--вафлі, перемащені кремом (найкраще зі згущеного молока)
Афини--чорниці
Бабка--солодка страва з ягід, сиру, яблук, тіста та каші типу манної, печеться в круглій формі, перевертається на тарілку.
Бобковий лист--лавровий листок
Братрура--духовка
Брескиня--персик
БурАчки--терті буряки з хроном
Бритванка--прямокутна форма для запікання
Волоські горіхи--грецькі горіхи
Вушка--маленькі варенички зі зліпленими хвостиками з грибами всередині
Галяретка--желе
Дактилі--фініки
Завиванець--рулет
Закришка--мішанина з порізаної моркви, кореню та зеленини петрушки, селери, додаєттьбся до юшок
Засмажка--засмажена заправа до зупи чи соусу з дрібно порізаної цибульки з додаванням тертої моркви, петрушки та помідорів.
Зупа--перша страва
Кавяр--ікра
Кайзерка--пшенична булочка
Канапка--бутерброд
Кармонадлі--відбите м'ясо (іноді в сухарях)
Квасок--щавель
Конфітура--варення
Ліґуміна--смаколик
Макаран--макарони чи локшина (домашня)
Макарони--вермішель з магазину
Мармуляда--повидло
Медівник--медовий пляцок з горіхами
Мізерія--салат з тонко нарізаних свіжих огірків, цибулі та сметани
Мореля--абрикос
Налисники--тонкі розливні млинці з начинкою
Обрус--скатертина
Олива--олія
Паприка--солодкий червоний перець
Пательня--сковорода
Плястерки--тонкі скибки чи кружальця
Пляцок--пиріг з начинкою
Птисі--заварні тістечка-еклери
Румбамбар--ревінь
Рольмопси--рулети з оселедця, солоного огірка та маринованої цибульки
Рондель--пательня або баняк з довгою ручкою
Селедець--оселедець
Сушеня--сушені яблука, груші та сливи. Для узвару.
Терті пляцки--деруни
Трускавки--полуниці
Турецькі горіхи--ліщина
Французьке тісто--листкове тісто
Фіґа--інжир
Цвібак--бисквіт з фруктами чи сухофруктами
Цинамон--кориця
Цитрина--лимон
Шпарагівка--стручкова квасоля
Шпондер--сало з прожилками м'яса
Ярина--овочі

Коментарі

Популярні публікації