Про арешт Корбана


Сьогодні всі пишуть про арешт Корбана. Напишу і я.
Які маємо факти? А практично ніяких. Достовірно відомо:
1. Десь о-пів на дев'яту ранку в своїй квартирі в Дніпропетровську заарештований Геннадій Корбан. Арешт Корбана спостерігав його сусід нардеп Борис Філатов.
2. Корбана етапували в Чернігівське Сізо. Санкцію на арешт дав чернігівський прокурор і це наводить на думку, що справа Корбана має якесь відношення до виборів по 205-ому округу (м.Чернігів), де Корбан був кандидатом в депутати ВР, але програв порошенківському ставленнику.
3. В самого Філатова також був обшук чи спроба обшуку (є відповідне відео).
4. Обшуки проводилися також в офісі УКРОПУ в Дніпропетровську та в інших місцях, включно з особами, що так чи інакше контактували з Корбаном, в т.ч. і в Києві. Задіяно в операції до 500 співробітників СБУ.
5. Влада про "операцію" мовчить. Якщо не рахувати спільну прес-конференцію двох прес-секретарів (СБУ та Генпрокуратури). Стало відомо про вилучення 5 автоматів Калашникова зі стертими номерами, 40 млн. гривень і мільйона доларів. Два фігуранта вже дають покази слідству.
6. Філатов анонсував мітинг під обладміністрацією в Дніпропетровську на 18-00.
От і всі факти.
Все решта - за кадром. Арешт Корбана мабуть не дуже здивував самого Корбана. Бо одним з мотивів участі Корбана у виборах в Чернігові було отримання депутатської недоторканності. Проти Корбана ще до виборів було порушено кілька кримінальних справ.
Водночас, не зважаючи на всю свою політичну вагу, Корбан до певної міри - пішак у грі між Порошенком і Коломойським. Зіткнення інтересів Порошенка і Коломойського - неминучість. "В живих повинен лишитися тільки один!". Але Коломойський на відміну від Порошенка поставив на українські національні інтереси. І тепер Інтернет переповнений постами: чому арештували Корбана, а не Ахметова, Клюєва, Льовочкіна, Єфремова, Вілкула і далі за списком. І Порошенку з порохоботами нічого відповісти на це питання.
Як будуть розвиватися події? 20 вересня була зустріч команди Порошенка (він сам, Яценюк, Аваков, Ложкін, Турчинов) з Геннадієм Боголюбовим, що виступає і бізнес-партнером, і посередником в переговорах з Коломойським. Мабуть не домовилися... Тому торги скоріше за все будуть продовжені. Тобто або Корбан за кілька днів вийде під заставу, а потім, можливо, як той пасинок Фірташа, втече за кордон, або лишиться сидіти. Друге означатиме оголошену війну. Тут коментатори пишуть, що Корбан цінний для Порошенка, як заручник... Але ми в це не віримо. Бєня може Корбаном пожертвувати або ж найкоротший шлях до визволення Корбана - відсторонення від влади Порошенка.
Очевидно, що Бєня вже вибрав війну (чи вибрав за нього Порошенко). Якщо звернули увагу на агітацію партії УКРОП на місцевих виборах, то ця агітація зовсім не відповідала формату місцевих виборів: критикували в основному президента Порошенка. Корбан не мав планів стати мером Києва, але місцеві вибори грали на розкрутку Корбана, як загальнонаціонального політика. Звичайно ж, це запримітили і в штабі Порошенка.
Порошенко все більше стає нагадувати Януковича. І от сьогодні до його будинку навідався Автомайдан. Очевидно також, що мітинг в Дніпропетровську повинен перетворитися в постійно діючий, в усякому разі до обрання Філатова мером цього міста, а можливо і потім. Очевидно також, що буде спроба реанімувати Майдан і у Києві. 
В повітрі запахло достроковими парламентськими виборами... А там парламент просто обріже у Порошенка повноваження і буде у нас канцлерська республіка, як про це мріяла ще Юля у часи Ющенка.
Україна - країна зі значним зовнішнім управлінням. І коли минулого разу посол США в боротьбі проти Бєні (справа "Укрнафти") був на боці законного президента, то це не означає, що так буде й цього разу. Бо генпрокурор Шокін приборзєл і дуже. Хоче щоб антикорупційна прокуратура призначалася його людьми. Так її утворення для того й продавили, щоб вийти з під контролю Шокіна! Але секрет борзоти генпрокурора - секрет Полішинеля. "Коли хочеш попасти в мандарина, цілься в його папугу!" - говорять мудрі китайці. Не треба думати, що в Держдепі не знають того, що знає пересічний читач ФБ в Україні.
Тому деякі мої френди в боротьбі Пороха і Бєні вже ставлять на Бєню. Я теж вважаю, що Порошенку вже треба прицінюватися до нерухомості в Ростові. І який далекоглядний Петя, що кондфабрику в Липецьку не продав!
Якщо Бєня, з Корбаном чи без нього, таки сковирне Петю з президентства, то українська нація ніколи цього не забуде і простить їм обом всі гріхи... Головне тут, щоб знищивши дракона, самому ним не стати... як це сталося з Порошенком.

Коментарі

Популярні публікації