Чужой (не) против Хищника

Чужой (не) против Хищника - Koine Community

Філософи і футурологи варяться у власному соку...  Потім одного разу глянуть на реальну дійсність, "яка дана нам у відчуттях" і відрефлексують її.
"Еврика!" - кричить автор статті. "Фінтех ніяк не залежить від реального сектору! І неолібералізм нікуди не дівся і "живее всех живых"! Так-так, "не нужно ружья чистить кирпичем!"
Денис Семенов став жертвою пропаганди. Ну, повірив, що Ковід-19 за значимістю десь на рівні світової війни. Що жити так, як жили, вже не будемо, позаяк пандемія все змінила.
Властивість пропаганди - замилювати очі на очевидні речі. Всі, хто в інституті вчив політекономію капіталізму в марксистському ізводі, знають, що банки і страхові компанії не створюють доданої вартості. Додана вартість створюється в реальному секторі економіки.
Більше того, сучасний фінтех в значній мірі паразитичний сектор. Паразитичне все, за винятком банківських транзакцій та кредитування реального сектору. В критичні моменти історії без фінтеха можна взагалі обійтися, як це зробили більшовики під час "воєнногокомунізму". Були ліквідовані не тільки комерційні банки, але й держбанк. Гроші ("совзнаки") емітував Наркомфін.
    Паразиту немає діла до стану реального сектору, тому  доходи банкірів ростуть, попри кризу і локдауни. Є дві конспірологічних теорії, які пояснюють появу коронавірусу. За однією коронавірус влаштувала Бігфарма через Всесвітню організацію здоров'я, за іншою - демократи проти Трампа. В принципі обидві теорії не суперечать одна одній. Коронавірус з'явився вперше в китайському Ухані. Лабораторія, де експерементували з вірусами, за твердженнями Ілларіонова працювала і на американські гранти також. Тобто "витік" вірусу можна було влаштувати через агентуру.
Якщо конспірологія вірна, то до літа 2021р. ковід буде поборено. Формально через вакцинацію, імунітет, тепло і ультрафіолет. Реально через страх чинних політиків втратити місця в урядах і парламентах. Такий собі феномен У.Черчилля, що програв вибори після закінчення ДСВ. 
    Взагалі, короновірус має медичну та політичну складові. З медичної точки зору Ковід-19 - звичайна епідемія, не страшніша за епідемію грипу. З політичної - система державних заходів, що мають за мету обмеження прав і свобод громадян з одного боку та секвестрування певних галузей економіки (роздрібна торгівля, громадське харчування і т.п.) - з іншого. Гайки повинні відпустити... Дуркувати з різновидами короновірусу не будуть. Люди не повірять!
Нарешті про неолібералізм. Неолібералізм - ідеологія сучасної фінансової олігархії. Оскільки олігархія від короновірусу не тільки не постраждала, але й виграла, то й з неолібералізмом нічого поганого трапитися не могло. Традиційні вороги лібералізму - націоналізм та комунізм перебувають не в кращому становищі. Але є тенденція на підвищення ролі національної держави. Це й оборудки з вакцинацією (спочатку своїм, а потім всім іншим) і події на Кавказі (роль Туреччини, Росії і Азербайджану).
Отже, світ міняється, але не кардинально. Жити після коронавірусу будемо в основному так, як і до цього.

Коментарі

Популярні публікації