Проекты и инструменты - Эль Мюрид

Проекты и инструменты - Эль Мюрид — ЖЖ

Думки в Мюрида цікаві, але мабуть не правильні, хоча б частково. По Мюриду транснаціонали повинні знищити середній клас та національну державу. В останньому Мюрид не впевнений, позаяк можлива трансформація сучасної демократичної держави західного типу в фашистську або якусь кастровану, без повноважень.
Але не все так просто. ТНК взагалі вороги національної держави, бо нація, використовуючи державу як інструмент, обмежує владу ТНК. Тому найбільш безсоромно ТНК ведуть себе в країнах ІІІ світу, де держави слабкі. Але обійтися зовсім без держави ТНК не можуть, тому що хтось повинен захищати їх інтереси (інтереси колективного Заходу) в країнах ІІІ світу і від конкурентів (Китай, Росія, Іран, КНДР та будь-хто).
Держава - унікальний винахід людства, який практично не залежить від технічного прогресу. Всі атрибути сучасної держави, крім двопалатного парламенту, вже були у Римській республіці. Держава - територіальне об'єднання розумних істот, що живуть на даній території чи планеті. В цьому розумінні Галактична імперія із "Зоряних воєн" цілком реальний конструкт. Існування двох чи кількох видів розумних істот на одній і тій же території можливе лише в умовах, коли їх інтереси не пересікаються. Що на практиці малоймовірне.
В цьому розумінні держава вічна, на відміну від ТНК і їх виразників у політиці - транснаціоналів. А от середній клас - основа демократії. Нема середнього класу - нема й демократії! Форма правління - надбудова над економічним базисом. Тому у фараонівському Єгипті  середнього класу не було. Але демократична держава хороша тим, що надає своїм громадянам не тільки соціальні, аде й політичні гарантії. Ніхто не гарантує, що в майбутній фашистській державі якийсь "кондот'єрі" на службі олігархії не знищить умовного Ротшільда чи Рокфелера і не захопить владу. А демократія це гарантує самою відсутністю "кондот'єрі".
Більше того, фашизм (в розумінні німецький нацизм) - національна ідеологія. В гіпотетичній державі ТНК національної ідеології бути не може, позаяк ТНК - вороги будь-якої нації і націоналізму, як ідеології  вираження національних інтересів. І в Ахметова, і у нас з вами є спільні інтереси - існування України, як незалежної держави, бо в ЛДНР майно Ахметова конфіскували.
Зі сказаного випливає, що без ідеології гіпотетичну "фашистську" державу роз'їсть корупція. Ми, українці, це добре знаємо, бо у нас націоналісти набирають на виборах 2-3% голосів. Тому і мріємо, що прийдуть до нас транснаціонали і через зовнішнє управління подолають нашу корупцію. І тоді (під зовнішнім управлінням) заживемо довго і щасливо.
Відсутність ідеології не означає відсутності маніпуляцій суспільною думкою. У фантастичних книжках і фільмах змальовані різні типи тотального контролю за людьми різними технічними засобами. Можливо такий контроль дійсно унеможливить боротьбу низів... Але ж контроль не поширюється на самих "контролерів", тому "преторіанці" будуть організовувати військові перевороти проти конкретних олігархів чи проти олігархії взагалі. Це значить, що питання демократизації знову стане актуальним. Кругообіг демократії в природі!
Ото ж висновок: наступ з боку ТНК/транснаціоналів на середній клас, державу і національну ідеологію  буде, але знищити їх не вдасця.

Коментарі

Популярні публікації