Россия вышла в лидеры. По самоубийствам мужчин: morena_morana — LiveJournal

Россия вышла в лидеры. По самоубийствам мужчин: morena_morana — LiveJournal

Цікава тема. В Україні з суїцидом трішки краще, ніж в Росії. А в Польщі - ніж в Україні.
Якщо абстрагуватися від релігії, бо всі релігії проти суїциду, окрім синтоїзму і то з певними обмеженнями, то кожна людина власник свого життя. Рідних і близьких можна розглядати, як співвласників твого життя, позаяк їх добробут залежить від тебе... А як вже не залежить?
То ж тезу "людина - власник свого життя" загалом можна вважати імперативом. Людина тим і відрізняється від тварини, що хоче не просто жити, а жити відповідно певним стандартам. І у випадку, коли цих стандартів досягти неможливо, приймається рішення піти з життя.
Стандарт (норма) - поняття широке. Ми самі встановлюємо собі норму на біль і страждання. Ось сьогодні прочитав новину, що десь в одному з донецьких зінданів повісився полонений український солдат, прізвище якого внесено до списку на обмін. Йому б потерпіти ще з місяць... Але солдат вирішив, що стільки терпіти не варто...
З позиції моралі засуджувати солдата ви не маєте права, не опинившись в його шкурі... Про релігійну позицію вже говорилося вище.
На одному з єврейських ресурсів довелося прочитати середньовічну історію євреїв Німеччини. Під час одного з єврейських погромів кільком десяткам євреїв на чолі з рабином вдалося забарикадуватися в башті. Нападники їх не хотіли вбивати, вони хотіли зробити з них... християн. Але для іудея стати християнином гірше смерті. Тому всі вирішили померти. Кожен перед смертю сповідався рабину, а потім рабин перерізав йому горло. Так рабин зарізав усіх, а потім повісився.
Не знаю, наскільки ця історія достовірна. Тут, власне, описаний народний ідеал поведінки... Це як з зарізаними синами Івана Гонти від полячки. Гонта  їх не різав, бо мав доньок! Але в подібній ситуації єврей повинен різати євреїв, а українець - своїх напівпольських дітей!
І про найбільш потаємне... Хто з вас не мріяв про суїцид? Мріяли! Я знаю! За статистикою від половини до 2/3 самогубств не вдається. Самогубці хочуть, щоб їх "відкачали" і пожаліли (повинились перед ними). 
Мій сусід вирішив подібним чином зіграти в долю і закріпив кінець мотузки на сучку діаметром 2 см. І сучок витримав вагу приблизно в 70 кілограмів! 
До того я соромився публічно називати своє прізвище. Ну, якийсь комплекс з радянської школи. Хоча прізвище у мене цілком благозвучне, бо стандартне українське. Так от, слідчий представився: "Фамилия моя Никитенко." З тої пори і я так представляюсь. Без жодних комплексів!
Повісився сусід на вербі. І дітлахи років 10-12 гойдали труп за ноги.  До такого сюрреалізму не догадається жоден голівудський режисер. А я це бачив...

Коментарі

Популярні публікації