Про Рубана і позивного "Кедра"


Ольга Решетилова 

Якщо вже пішла така п‘янка, то розповім і я свою історію про Кедра, він же Павло Балов, він же на момент нашої зустрічі майор 8 полку спецпризначення.

В ході розслідування по справі Ендрю (яке ще не опубліковано, проте всьому свій час) я дізналася, що військових прокурорів, у тому числі Кулика і Юхимовича, під час слідчих дій у сірій зоні супроводжував такий собі Кедр з 8 полку. І оскільки прокурорські на контакт не йшли, мені сказали, що в нього може бути багато інформації.

Хто такий Кедр, на той момент я не знала. Дивно, бо, як виявилося згодом, Кедр доволі відома лічность у певних колах.

Отже, роздобувши номер, я зателефонувала. Обережно запитала, чи могли б ми поговорити, і сходу дізналася, що взагалі-то Кедру журналісти за інформацію пропонують гроші, що залізні яйця тільки в нього (це майже цитата) і що мені в такі справи краще не лізти, бо відстрелять голову. Короче, в досить грубій формі в зустрічі мені Кедр відмовив.

Але через деякий час він зателефонував сам. «Тебе ещё нужна информация? У тебя есть 24 часа, чтобы приехать в Краматорск», - безапеляційно повідомив мені Кедр. Але я була в Херсоні, займалась іншою справою і Крам ну ніяк не входив в мої плани на найближчі 24 години.

Через кілька днів Кедр знову зателефонував. І дав мені вже 12 годин, щоб приїхати, бо через 12 годин він виїжджає на завдання.

На той момент я вже навела справки у тих самих вузьких колах, де Пашу знають як трохи балабола, трохи любителя підзаробити, але в тому, що в нього справді може бути цінна інфа, мало хто сумнівався.

Інформація мені була ну дуже потрібна, але я не люблю, коли мені ставлять ультиматуми. Я не поїхала в Крам, написала, що коли буду в зоні АТО, під‘їду у будь-який населений пункт, який він скаже.

І яким же було моє здивування, коли через день пізно ввечері прийшло повідомлення: «Ты в Киеве? Через два часа встретимся».

Це вже реально ставало цікаво, і я таки поїхала на зустріч десь у глухому готелі на Виноградарі. Подробиць спецоперації розкривати не буду)) Але сказати, що це було дивно і стрьомно, - нічого не сказати.

Ми години дві розмовляли з Кедром, за сусіднім столиком сиділи два озброєних чувака - підлеглі Кедра і контролювали ситуацію.

Але цікавіша все-таки наша розмова. Вочевидь, Кедр вважає себе офігєнним мачо і прекрасним маніпулятором. Бо він застосовував всі можливі прийоми: від мачєнського тримання за руку і заглядання в очі до демонстрації фото своїх 200 і напускання жаху, подивись, мовляв, що він може зробити з людиною.

А суть його промов зводилася до одного: не чіпай Матіоса і Юхимовича, вони нормальні рєбята, дай їм закінчити розслідування. І що майже всі винні у смерті Ендрю вже ліквідовані, лишилось ще трохи.

Кедр розповідав, що Матіос неодноразово допомагав із фінансуванням його групи і взагалі вони давно співпрацюють.

І так, Кедр визнав, що це він ліквідував Баггі (Армена Багіряна, командира 13 батальйону народної міліції «ЛНР»).

- Ти прибрав колючового свідка у справі Ендрю, - сказала я. 
- Ещё раз скажешь, что он ключевой свидетель, я тебе проломлю голову, - без пєчалі сказав Паша.

Ще пізніше від одного високопосадовця я дізналася, що Баггі Кедру замовили Матіос і ще двоє людей, і коштувала ця операція 20 тис. баксів. Тобто оте інтерв‘ю, яке давали полонені в ЛНР з 8 полку, в якому казали, що Матіос замовив Баггі, - це не зовсім брєд.

Хоча, як стверджують мої джерела, перед Кедром стояла задача викрасти Баггі і притягнути на підконтрольну територію. Кедр каже, що так все і планувалося, але сталася перестрілка з людьми Баггі, він почав тікати і нібито в нього влучили свої.

У цю версію Кедра я не вірю, бо звучить вона якось неправдоподібно. Кажуть, що Матіос був дуже засмучений з приводу смерті Баггі. Але в це я теж мало вірю. Навряд чи військова прокуратура, яка тоді активно розвивала версію про причетність 92 бригади до гибелі Ендрю, хотіла тут бачити Баггі.

Пізніше в Краматорську я зустрілася з другом Кедра військовим прокурором, який вів слідство у справі Ендрю, Павлом Юхимовичем. Звісно, Юхимович знав, що ми з Кедром зустрічалися в Києві. І знав про нашу розмову в подробицях.

З огляду на близькість Кедра до Матіоса і військової прокуратури сил АТО. З огляду на любов цієї структури до феєричних піар-операцій. З огляду на те, що «тільки у Кедра залізні яйця» і «він єдиний виконує специфічні операції на тій стороні», його поява, звісно, в цій грубій роботі з Рубаном не випадкова.

Але, як казав класик, інших спеціалістів, інших спецслужб і іншої прокуратури у нас для вас нєт. Працювати тонко - це не про них. І точно не про Кедра).

P.S. Коли нарешті будуть по-справжньому реформовані спецслужби і прокуратура, готова надати слідству відповідні диктофонні записи на підтвердження всього тут написаного.

Джерело

Павло Балов. Український Кедр.



Павло Балов. "Кедр"

Якщо до 9 березня 2018 року про рівень інтелекту голови Служби безпеки України Василя Грицака знали лише його дружина, підлеглі та журналісти, що спеціалізуються на висвітленні діяльності українських «правоохоронних» органів, то тепер завдяки «справі Рубана» інформація про розумові здібності Василя Сергійовича стала надбанням усього прогресивного людства. 

Ще б пак: голова СБУ, широко відомий у вузьких колах як «Вася-їбанько», на брифінгу 9 березня розповів про черговий успіх ввіреної йому богадільні – затримання на виїзді з «Донецької народної республіки» такого собі авантюриста й бізнесмена Володимира Рубана, який віз на підконтрольну територію невеличкий арсенал зброї. Василь Сергійович запевнив журналістів, що Рубан під орудою свого ідейного натхненника Віктора Медведчука готував державний заколот, збирався вбити Порошенка, Авакова, Турчинова, Яценюка й ще цілу низку слуг народу. 

Ба більш того: зі слів Грицака, у листопаді 2017 року Рубан під негласним контролем СБУ вже завозив зброю з непідконтрольної території, причому – тим же ж самим міні-бусом, що й 8 березня 2018 року, причому цей транспортний засіб, начебто, був СБУ-шниками арештований ще півроку тому.

А якби Василь Сергійович мав би бодай на дві звивини більше, він би б зрозумів, що ляпнув зайвого, оскільки:

1. Рубан – це представник не Медведчука, а Грицака. Оскільки саме Василь Сергійович, будучи керівником Антитерористичного центру при СБУ, у 2014 році уповноважив дрібного підприємця Рубана на переговори з терористами щодо звільнення заручників і навіть – принаймні це стверджував сам Рубан – організував йому від СБУ «ксиву», в якій Рубан названий «генерал-полковником».

2. Громадянин Медведчук, яким в Україні лякають дітей, це – офіційний представник СБУ в Мінській тристоронній контактній групі, уповноважений знову ж таки Грицаком у 2014 році відповідно до статті 16 Закону України «Про боротьбу з тероризмом».

3. Рубан не тільки не мав відношення до Медведчука, але останнім часом дратував Медведчука своїм бізнесом зі звільнення заручників, який розгорнув разом з кураторами з СБУ. Через це СБУ під тиском Медведчука (через Адміністрацію Президента України) урешті-решт рік тому заборонила Рубана перетинати лінію розмежування з молодими й гордими «народними республіками».

4. Для придбання зброї з метою вчинення теракту в Києві немає ніякої потреби направляти через офіційний контрольно-пропускний пункт людину, якій СБУ заборонило перетин лінії розмежування з ЛНР/ДНП. А якби б Рубан, дійсно, мав би відношення до підготовки теракту, то він був би затриманий в останню чергу – після виявлення та затримання всіх осіб, причетних до злочину. 

Насправді не СБУ було ініціатором «справи Рубана», а Головне управління розвідки Міноборони, оскільки в такий спосіб воєнні розвідники просто вирішили позбутись свого компаньйона по нелегальній торгівлі зброєю. 

Чим займався Рубан, окрім переговорів зі звільнення заручників, вже секрету не становить завдяки тексту підозри, про яку йому було повідомлено 9 березня 2018 року. Зокрема, у підозрі сказано, що він провозив вогнепальну зброю, набої та вибухівку, які в подальшому зберігались у схованці, влаштованій на території військової частини А0553 за адресою м.Хмельницький, вул. Толстого, 4. Сам же ж Рубан у Шевченківському райсуді Києві при обранні йому запобіжного заходу стверджував, що перетинав контрольно-пропускний пункт на завдання військовослужбовця з позивним «Кедр»: «Операція, яка відбулась учора, була спланована офіцером «Кедр». Я виконував роль водія. Автомобіль, на якому я рухався, належить старшому офіцеру «Кедр». Я отримав його тільки для перетину кордону».

Сумніватись у словах Рубана не доводиться, оскільки «Кедр» - це майор Павло Балов з отого самого 8-ого окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України, який дислокується в Хмельницькому як військова частина А0553 і який, насправді, перебуває в розпорядженні Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Балов – повний кавалер Ордену Богдана Хмельницького, свої нагороди він отримав за виконання специфічних завдань на території Донецької та Луганської областей в 2014 – 2016 роках. Зокрема, саме йому приписують ліквідацію «Гіві» та «Мотороли». Але лихі язики стверджують, що, насправді, головною діяльністю Павла Олександровича є забезпечення кримінального бізнесу керівництва ГУР МО: торгівлі зброєю, транспортування нелегальних вантажів, охорони наркотиків, що прямують з Афганістану в Європу через Росію та Україну. 

Напевно, найвідомішою операцією, яку приписують «Кедру», стала ліквідація 2 жовтня 2016 року громадянина Росії Армена Багіряна на прізвисько «Багі», чий труп був потрібен керівництву ГУР МО для того, щоби на нього «повісити» розстріл під Щастям у вересні 2015 року зведеної мобільної групи на чолі з гласним позаштатним співробітником СБУ Андрієм Галущенком (Ендрю). Ця група фіксувала факти нелегального перетину вантажів через лінію розмежування й сильно дошкуляла воєнним розвідникам, для яких ця «контрабанда» була головним джерелом доходу. 

У лютому 2016 про підозру в організації цього теракту військова прокуратура сил АТО повідомила двом бійцям 92-ї окремої механізованої бригади Павлу Долженку й Олександру Свідру, у травні 2016 року третім підозрюваним став командир роти Андрій Асосов. Але за кілька місяців по тому підозрювані вийшли на волю, натомість розстріл групи «Ендрю» був приписаний покійному «Багі», а провадження закрито через смерть підозрюваного.

Втім, є й інша точка зору, яка не раз озвучувалась, зокрема, військовими прокурорами – що, насправді, Ендрю був вбитий за вказівкою керівництва ГУР МО, оскільки він заважав українському військовому начальству заробляти на поставках наркотиків і нелегальних вантажів через лінію розмежування. Тож для фальсифікації матеріалів справи й довелось ліквідувати абсолютно сторонню людину з протилежного боку.

Чи, дійсно, «Багі» не мав відношення до розстрілу групи Ендрю наразі сказати важко. Але в тому, що цього «Багі» ліквідував саме «Кедр», ніхто не сумнівається. Ось, до речі, розповідь одного з підлеглих «Кедра» з отієї самої військової частини А0553, який був взятий у полон на території ЛНР і якого терористи-сепаратисти примусили розповісти на камеру про свою діяльність.

Ось ця непересічна людина – майор Балов – і завозила за допомогою Рубана вибухівку та вогнепальну зрою з непідконтрольної території, забезпечуючи Рубану безперешкодний перетин українського контрольно-пропускного пункту попри заборону СБУ. Але тепер начальники Балова вирішили позбутись компаньйона по кримінальному бізнесу, а заодно – виставити на загальне сміховисько голову СБУ.

На фотографії: майор Павло Балов з позивним «Кедр».

Коментарі

Популярні публікації