У Мінську домовились про буферну зону на сході – Кучма

    Учасники контактної групи з урегулювання конфлікту на сході України у Мінську підписали новий меморандум про припинення вогню. Про це заявив екс-президент України Леонід Кучма, який брав участь у перемовинах, повідомляєІнтерфакс
Перший з 9 пунктів документу – «припинення застосування зброї обома сторонами».
«Другий – зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня. Третє – заборона на застосування всіх типів зброї і наступальних дій», – розповів Кучма.
Серед інших домовленостей – створення буферної зони в зоні конфлікту на сході. Кожна зі сторін має відвести крупнокаліберну зброю на відстань не меншу 15 кілометрів з обох боків. Таким чином має утворитись 30-кілометрова «буферна» зона.
Передбачена заборона на застосування важкої техніки поблизу населених пунктів, повідомив Кучма.
Авіацію та бойові безпілотні апарати також домовились не використовувати. Заборони стосується також і безпілотників ОБСЄ. «Також вводиться заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів», – розповів екс-президент.
За словами Кучми, меморандум передбачає також заборону на створення нових мінних споруд та розмінування існуючих; розгортання груп ОБСЄ вздовж усього українсько-російського кордону; виведення усіх іноземних збройних формувань (включно з найманцями).
На переговорах йшлося зокрема про факти порушення домовленостей про припинення вонгю, яких досягли 5 вересня.
Відтепер «сторони домовились про моніторинг режиму припинення вогню», повідомила спеціальний представник ОБСЄ Хайді Тальявіні.

Коментарі

Популярні публікації