СБУ відкрила більше 1000 справ за сепаратизм і тероризм. Є перші засуджені

Служба безпеки України розслідує понад 1000 кримінальних проваджень за фактами посягань на територіальну цілісність і недоторканність України

А також за спроби повалення конституційного ладу, фактами тероризму, масових заворушень, диверсій, шпигунства і державної зради.
Про це Еспресо.TV повідомили у прес-службі СБУ.
Так, слідчі вже направили в суд 49 обвинувальних актів щодо 52 осіб. Зараз 10 винних у скоєнні злочинів засуджено до різних строків позбавлення волі.
19 серпня вироком Крюківського райсуду Кременчука Полтавської області до кримінальної відповідальності притягнута громадянка РФ за публічні сепаратистські заклики. 29-річна росіянка поширювала через соціальну мережу публікації, містять заклики до антиконституційного зміни меж України, а саме - проведення в регіоні референдуму про самовизначення областей Південно-Східної України і приєднанню їх до Росії. Вона визнана винною за ч.1 ст.110 і засуджена до трьох років позбавлення волі з випробувальним терміном один рік.

Слідчі управління СБУ в Луганській області розслідують діяльність члена терористичної організації «Луганська народна республіка», який брав участь в мінометному обстрілі житлових масивів Луганська.
Житель Слов'яносербського району Луганської області за гроші вступив до лав «ЛНР», де пройшов підготовку як навідник мінометного розрахунку. Бойовика затримали українські військові в кінці липня в районі селища Металіст Луганській області.
Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.
Рішенням Овідіопольського райсуду Одеської області засуджено громадянина РФ, який за добову винагороду в 200-400 євро вербував громадян для участі в бойових діях на стороні терористів на Луганщині та Донеччині. Зловмисник визнаний винним по ст.110 Кримінального кодексу України та засуджений до 5 років позбавлення волі.
Крім того, слідчими управління СБУ в Одеській області завершено досудове розслідування за ст.258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України відносно двох громадян України, підозрюваних у підготовці терактів в Одесі та на території регіону. Зловмисники діяли за вказівкою свого куратора, який фінансував і координував злочинні дії терористів з Росії. Обвинувальний акт затверджений і направлений до суду.
Харківські співробітники СБУ завершили досудове розслідування і направили до суду обвинувальний акт стосовно громадянина РФ, якого підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Іноземець нелегально перетнув державний кордон України три місяці тому для інформаційної підтримки терористів на Сході України.
«Представившись журналістом російського телеканалу, він відразу отримав акредитацію у бойовиків і, безперешкодно пересуваючись по території, яку тимчасово контролювали терористи, готував відеоматеріали із закликами до зміни меж території та державного кордону України. Ці матеріали він поширював через засоби масової інформації так званої «ДНР». Матеріали провадження у ст. 110 Кримінального кодексу України передано до суду », - зазначили в СБУ.
Крім того, СБУ проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо колишнього секретаря Лисичанської міськради Тетяни Винни. Вона, член Компартії України, була одним з організаторів проведення в Лисичанську так званого «референдуму» по створенню «Луганській народної республіки». Під тиском на депутатів міськради озброєних бойовиків Винник була обраний секретарем Лисичанської міської ради.
«Через контрольовані місцеві ЗМІ «чиновниця» зверталася до жителів із закликами про підтримку «ЛНР» і терористичної угруповання Олексія Мозгового. Досудове розслідування триває. Їй загрожує до 5 років позбавлення волі », - уточнили в СБУ. 
Все по темі: СБУсепаратизмтероризм

Коментарі

Популярні публікації