Сьогоднішній Google Doodle присвячено українському піонеру ракетної техніки Юрію Кондратюку

Сьогодні ми присвячуємо наш Google Doodle українському вченому-винахіднику Юрію Кондратюку. Мабуть, більшість з вас запитає - хто це? Юрій Кондратюк є одним з піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів, автором розрахунку оптимальної траєкторії польоту на Місяць, так званої “траси Кондратюка”, ідею якої згодом використали американці під час запусків астронавтів на Місяць.

З нагоди 115-ої річниці з дня народження цього видатного винахідника ми створили спеціальний Google Doodle.






"Я вперше почув про Юрія Кондратюка від команди Google Україна, - говорить Майк Даттон, автор Google Doodle. - Мене дуже зацікавила його історія, і я почав працювати над цим проектом, збирати інформацію. Я вважаю, що історія Юрія дуже цікава, і в той же час сумна. Але яка ж це була дивовижна людина, яка прожила складне, проте яскраве життя! Для мене було честю працювати над Google Doodle, присвяченому такій особистості".

Справжнє ім'я Юрія Кондратюка - Олександр Шаргей, він народився 9 червня (21 червня за новим стилем) 1897 року в Полтаві у родині викладача фізики та математики Київського університету та вчительки французької мови.

З раннього віку Юрій захоплювався батьківськими книжками з фізики та математики. У 1916 році він вступив до механічного відділення політехнічного інституту Петрограду, але вже в листопаді того ж року його призвали до армії. За час військової служби він заповнив чотири нотатники своїми ідеями міжпланетних польотів. Серед них були ідеї з використання модульних космічних кораблів для мандрівок на Місяць, рушійна секція яких залишається на орбіті, в той час як спускний апарат вирушає на поверхню Місяця та повертається назад. Він включив докладні розрахунки траєкторії виведення корабля з навколоземної на навколомісячну орбіту та назад на навколоземну орбіту, траєкторію, тепер відому як "траса Кондратюка” або “петля Кондратюка". Цю стратегію згодом використали інженери програми “Apollo” для американської програми запуску астронавтів на Місяць.

Після жовтневого перевороту він був мобілізований до Білої армії, проте незабаром дезертирував з неї. Відтоді Олександр Шаргей зникає, і з'являється Юрій Кондратюк,- побоюючись репресій за своє білогвардійське минуле, юнак роздобув фальшиві документи на ім'я Ю. В. Кондратюка, який народився у 1900 році і насправді загинув від туберкульозу в 1921 р — і під цим ім'ям прожив до кінця життя.

Під новим ім'ям Юрій вирушає до Новосибірська, де у 1929 році, працюючи механіком, завершує свою працю під назвою «Завоювання міжпланетних просторів». У 30-ті роки Кондратюка звинуватили в антирадянській діяльності і відправили до таборів на три роки. Але й там Кондратюк не припиняв працювати - його робота з оцінки іноземних вугледобувних машин для Кузбасу вразила начальника табору, і у 1931 році за його проханням статус Кондратюка було змінено з “ув'язнений” на “депортований”.

У 1932 році нарком Серго Орджонікідзе відзначив його конструкцію вітряної електростанції, та Кондратюка запросили працювати над її розробкою. Він займався цим проектом до 1937 року, коли після “загадкової смерті” Орджонікідзе проект визнали занадто дорогим та зупинили. Під час перебування у Москві Кондратюк познайомився із Сергієм Корольовим, головою групи з ракетних досліджень. Оцінивши талант молодого винахідника, Корольов запропонував Кондратюку приєднатися до його групи, але Юрій відмовився, побоюючись, що його справжню особистість буде розкрито.

Юрій Кондратюк пропав безвісти під час Другої світової війни у 1942 році, за ціле покоління до першого польоту на Місяць. Його тіло не було знайдено, що дало привід для прихильників теорії змови припускати, що йому вдалося втекти з Радянського Союзу до США та продовжити свою працю над космічною програмою під іншим іменем. Але підтверджень цьому немає.

Юрій Кондратюк назавжди увійшов до історії науки, як автор багатьох оригінальних ідей в ракетно-космічній галузі, які набагато випередили свій час. Він першим сформулював теорію багатоступеневих ракет, розглянув проблеми створення проміжних міжпланетних баз, вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів, а результати його наукової праці «Завоювання міжпланетних просторів» 1929 року були використані при плануванні висадки американських астронавтів на Місяць (1969 рік), на зворотному боці якого на честь Кондратюка названо кратер.

В Україні ім'я Юрія Кондратюка носить Полтавський національний технічний університет.


Якщо у вас є цікаві ідеї для нових оригінальних Google Doodle, Google Україна запрошує вас надсилати їх на адресу press-ua@google.com 

Коментарі

Популярні публікації