Перейти до основного вмісту

Аналіз промови П.Порошенка на День незалежності (24.08.16р.).

Хороший аналіз промови Президента. Але всі компліменти треба направити спічрайтеру президента. А про Петю треба судити по його ділам. "Полезность древа познается по плодам его!" Порошенко за єдину державну мову? І в чому це проявляється?

НОВІ ЗАСАДИ УКРАЇНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - ВІД ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
10 ВАЖЛИВИХ ДЛЯ УКРАЇНСТВА ТЕЗ ПОРОШЕНКА
Загальний висновок: концепт Єдиної Країни Президентом збережено й вдало розвинуто - ця єдність набула значно більш україноцентричного змісту:
1. Визнано СПАДКОВІСТЬ І НЕПЕРЕРВНІСТЬ військової традиції сучасної України із Княжою Руською добою - Козаччиною - боротьбою УНР-ЗУНР - і, нарешті, з героїкою УПА. При цьому врівноважено героїку як Заходу ("Січові стрільці"), так і Наддніпрянської України. Ця спадковість проявилась і у зверненні Президента до періоду 1917-1920-х років щодо втрати Україною незалежності. Пряма відсилка до УНР-Української Держави як питомої України!

2. Позначено наріжний камінь Новітньої Української патріотичної героїки - "ВІТЧИЗНЯНА ВІЙНА ЧОТИРНАДЦЯТОГО РОКУ", що явно переважає "ВВВ", яку Президент згадав лише в якості "іншої, ще тієї війни".
3. Випливає з попереднього: героїка УНР - УПА хоч і дуже завуальовано, але ДОМІНУЄ НАД "героїкою ВОВ". 
Дослівно: "Наші Збройні Сили, Національна гвардія, прикордонна служба, добровольчі батальйони заслужено успадкували військову славу давньоукраїнських князівських дружин і Війська Запорозького, українських січових стрільців і вояків Української Повстанської Армії, армії Української Народної Республіки і українців, які під час Другої світової війни захищали Україну в лавах Червоної Армії."
Армія УНР, вояки УПА згадано цілісно - як військово-політичну силу, на противагу цьому йдеться лише про "українців, які під час Другої світової війни захищали Україну в лавах Червоної Армії". Фактично це виокремлення всього українського з ВОВ із перевіркою цього ВОВ-досвіду на відповідність державницьким прагненням українства. З одного боку - вся УНР, вся УПА, а з іншого, українці, що у лавах ЧА захищали Україну. Про ЧА як про "визволителів" не йдеться!

4. Теж до теми героїки. 23 ФЕВРАЛЯ - МАЄ ПЕРЕСТАТИ БУТИ ДЕРЖАВНИМ СВЯТОМ! """Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!"""
5. ВИЗНАННЯ САМОГО ФАКТУ ВІЙНИ - НЕ ГРОМАДЯНСЬКОЇ, АЛЕ ЗОВНІШНЬОЇ АГРЕСІЇ. АГРСОРОМ Є РОСІЯ, ЦЕ НЕ СКАЗАНО ВГОЛОС, АЛЕ ОДНОЗНАЧНО МАРКОВАНО: """"Події останніх місяців стали для нас хоча й не оголошеною, але справжньою війною. Вона, можливо, так і увійде в історію як Вітчизняна війна чотирнадцятого року. Війна проти зовнішньої агресії. 
За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ. За Незалежність.""" , """Наш ворог довго й наполегливо тренувався, щоб напасти на Україну. А от ми тоді не були готові до такого підступного віроломства. """ , """Прямо у центрі Європи, у ХХI столітті зроблено зухвалу спробу без оголошення війни перейти кордони суверенної країни. """, """Війна взагалі не наша ініціатива. Вона нав’язана нам ззовні."""

6. УКРАЇНСЬКА - ЄДИНА ДЕРЖАВНА! "Президент ще раз нагадав про свою позицію, що єдиною державною мовою має залишатися українська. " (з висупу Президента в Одесі). Про регіональні мов громад - змовчано...
7. ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ - ВЕЛИКЕ СВЯТО! "Понад двадцять років приживалося наше синьо-жовте свято Незалежності - і тепер насправді стало всенародним святом. Ще ніколи за 23 роки цей день не був таким величним, як сьогодні. Ще ніколи люди не відзначали його так щиро, як тепер, з українським прапором в кожному віконці, на кожному балконі."
8. ЗАКЛИК ФАРБУВАТИ МІСТА КОЛЬОРАМИ ДЕРЖАВНОГО СТЯГУ. Це тепер - не хуліганство! )) "Символічно, що в цей день в наші кольори розфарбували можливо найбільшу висотку в Москві. Закликаю українців по всьому світу, де б вони не були, напередодні річниці Незалежності, прикрасити свої будинки, офіси, авто в наші національні кольори", - наголосив президент."http://espreso.tv/…/poroshenko_zaklykav_rozfarbuvaty_ves_sv…
9. ПАЦИФІЗМ - НЕ ЗАВЖДИ ДОЦІЛЬНИЙ: "Двічі за сто років українська політична еліта в приступі пацифістських ілюзій недооцінила важливість зміцнення обороноздатності. У сімнадцятому-двадцятому роках минулого століття нехтування військовою загрозою обернулося агресією зі Сходу та втратою Україною незалежності."
10. ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ ВІДМОВИ ВІД ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ : ""На межі минулого та теперішнього століть ми знову наступили на ті ж граблі. Ще раз повірили, що нібито світ став вегетаріанським. І навіть добровільно позбулися ядерної зброї."
ДЖЕРЕЛА:
http://www.president.gov.ua/news/31066.html - Виступ Президента на параді на честь 23-ї річниці Незалежності України. - 24.08.2014
http://www.president.gov.ua/news/31077.html - Україна була, є і буде морською державою – Президент Порошенко на параді в Одесі. - 24.08.2014
http://espreso.tv/…/poroshenko_zaklykav_rozfarbuvaty_ves_sv… - Порошенко закликав розфарбувати весь світ, як московську зірку

Коментарі

Популярні публікації