75 лет Великой Победы: общая ответственность перед историей и будущим


От ця знаменита стаття Путіна. Оригінал опубліковано в "The National interest". Посилання - в першому коменті.
Коментарі все більше про месиджі Путіна Західному світу і про нову Ялту-2, в якій Росії хочеться зберегти залишки величі СРСР і яка навіть теоретично нездійсненна, бо ніхто на Заході не збирається викроювати Путіну "сферу інтересів".
Однак на нашу думку путінська стаття - виключно "жвачка" для внутрішнього використання. Ну хто з читачів "Національного інтересу" читав вірш Твардовського "Я убит подо Ржевом..."? Думаєте, британці знають, скільки індуських націй воювало на бірманському фронті проти японців? А от Путін знає національний склад захисників Брестської фортеці - рівно 30 націй!
Взагалі-то референти Путіна за основу статті взяли його виступ на саміті СНД в 2019 році. Посилання в другому коменті. В англомовному оригіналі на це є перехід, а от переклад в "Российской газете" має численні фото, відсутні в оригіналі, однак ніяких відсилок на прототип не містить.
Схоже на те, що Путін дійсно є одним з авторів статті. Нудність викладу,  численні посилання на цитати з документів - фірмовий стиль "законника" Путіна. Ту ми бачимо і цитату Черчилля з листа Сталіну від 1945 року про події 1941 року, і різну переписку польського посла в Парижі з прем'єром Далад'є, і масу інших подробиць... І все для того, щоб обілити пакт Молотова-Ріббентропа на фоні Мюнхенської змови. Ну і дістається від Путіна шакалам-полякам за участь в розділі Чехословаччини. Все це на фоні згоди СРСР допомогти Чехословаччині, якщо Франція теж допоможе, і якщо Польща пропустить Червону армію чи хоча б авіацію через свою територію.
Починати війну з Німеччиною в залежності від позиції Франції, можна в конкретному випадку розглядати,  як перемогу сталінської дипломатії, яка на певний час вберегла  радянський народ від війни... Але коли розглядати ситуацію взагалі, то виходить, що "перша в світі країна робітників і селян" виступає сателітом у капіталістичного англо-французького блоку. Від блоку потім лишилася одна Англія, але доля Росії, починаючи від наполеонівських воєн, - воювати на континенті за інтереси англо-саксів. Що СРСР і робив до 8 травня 1945 року. "Вах-вах-вах, таваріщ Сталін - вєлікій стратеґ!" Ось цю обставину  референти Путіна якось не врахували.
Повертаючись до Чехословаччини. Насправді товариш Сталін не збирався за неї воювати, підставивши "антанту". Про це читав колись цікаву статтю з не менш цікавими подробицями, на кшталт "рушничної змазки" і "овечих кожухів", але вже не пам'ятаю яких. Історики і воєнні аналітика на Заході все це знають.
На "подробицях" лохонувся і сам Путін у 2014 році, коли російська Держдума дала йому дозвіл на війну за межами РФ. Мокшанці тоді навіть БТРи перефарбували у білий колір (типу миротворці), але забули  розгорнути польові шпиталі... З чого український Генштаб зробив висновок, що по-справжньому воювати (з захопленням Новоросії) Росія не збирається. Іловайський котел спас російських колаборантів від розгрому, але повторити успіх у 2015 році під Мар'їнкою, росіянам вже не вдалося.
Або ще приклад. Після виводу радянських військ з Німеччини виявилося, що у ГСВГ (Группа советских войск в Германии) не вистачало лопат для копання окопів. Тобто вести оборонну війну проти "агресивного блоку НАТО" Кремль навіть не планував.
Радянські документи про ДСВ засекречені на 50 років. Що не завадило Путіну звернутися в статті до західних країн з пропозицією розсекретити всі документи. Натяк британцям на Рудольфа Геса.
Ну і про "стигмати" т.з. ВОВ. Центральний меседж кремлівської пропаганди - 27 мільйонів загиблих радянських людей. Вини в цьому тов. Сталіна росіяни не вбачають. Винний один Гітлер. Конвертувати пролиту кров у бізнес-активи намагався ще від лютого 1945р. тов. Майський (доповідь Міжнародній комісії по репараціях з Німеччини). Пропонувалося ділити трофеї пропорційно солдато-днів.
На особливості морської війни звертав увагу ще Віктор Суворов. Хай на Курській дузі було 3000 танків середньою вагою в 50 тон кожний, тобто загальна вага всіх танків 150 тис. тон (3000х50). Але ж це всього лише один лінкор, на якому екіпаж якихось 2000 чоловік. Однак лінкор треба будувати кілька років і він технічно набагато складніший за танк.
Традиційне відношення росіян і до ленд-лізу. Оцінюють його вони в сумовому виразі і по Путіну виходить 7%. Раніше, здається, ще від Вознесенського, оцінювали в 4%. Насправді, практично весь авіабензин був ленд-лізівським, як і залізничні шляхоукладчики, без чого наступ був неможливим. Перехід танкової гармати на Т-34 з калібру 76мм на 85мм став можливим завдяки унікальному станку для розточки погону башти (конструктивний елемент, де башта кріпиться до корпусу танка).
І нарешті Бандера! Не міг Путін серед "пособников нацистов" не згадати провідника ОУН(б)! А от поглавника Павелича забув! Певно думав про чарівні форми президентки Хорватії... Ну і Бандера в Росії - "живее всех живых"!
Дісталося і наступникам Бандери: "Подлость бывает кровавой, когда тех, кто выступает против неонацистов и наследников бандеровцев, убивают и сжигают." Читачам "Нешинел інтерест" невідомо, кого і де там палять... А от читачі в Росії зразу згадають одеських "колорадів"!

Коментарі

Популярні публікації