Про Зеленського і майбутнє України

Зеленський, як електоральний Майдан. Можна і так класифікувати. Коментатори не вірять С.Дацюку, що Майдан відбувався в основному на гроші олігархів. Казочка про "скриньки" і добрих киян-самаритян більш популярна.
Вже якось забулося, що Майданів, власне, було спочатку аж два і базувалися вони на різних площах (Майдан Незалежності і Європейська). Організація Майдану то не тільки фінанси, а й взаємовідносини з офіційною владою (Янукович), фрондою у владі (Льовочкін) та контакт з силовими структурами. Прості кияни, а тим більше, вихідці з сіл і містечок переважно Західної України на таке не здатні. Тому успішність Майдану визначалася наявністю в ньому "старих політиків" (Яценюк, Кличко, Тягнибок), які не могли не бути зв'язаними з олігархами.
Щодо Зеленського. Так, це загадка. І для самого Зеленського також. Якщо те, про що пишуть порохоботи, правда, то за Зеленським стоїть не стільки Бєня Коломойський, у якого Лондонський суд дійсно заарештував (тимчасово) активи і який дійсно не може витрачати великі гроші на Зеленського, а колишні риги (Льовочкін, Хорошковський) "і прімкнувшій" Діма Разумков, який теж свого часу працював на ригів.
Однак регіональний чинник не треба і перебільшувати... Бо за одного битого двох не битих дають. Льовочкін і Хорошковський уже інші, ніж були в 2014 році. Це стосується і їх відносин з Кремлем.
Нарешті Зеленський за порадою Коломойського може віддячити спонсорам тим, що віддасть (на певний час) в кормління якусь галузь чи сферу діяльності. І більш не буде їм морально зобов'язаним. Або взагалі просто кине! Маючи в руках силові структури можна легко відправити недоолігархів у еміграцію в Лондон і через суд конфіскувати їх активи. Є за що.
Що ж до "соціальних інноваторів-підприємців", як рушійної сили перетворень, то я вважаю це фантазіями Сергія Аркадійовича. Україна піде південнокорейським шляхом. Це значить, що не якісь там майданарбайтери, а діюча авторитарна влада поставить в стійло наших недоолігархів, одночасно надавши їм захист української держави в Україні і поза нею та економічні преференції в Україні.
Думку про те, щоб олігархи були рівними і працювали на Україну за правилами, Коломойський висловив в одному з інтерв'ю ще 2014 року. Але Порошенко, як і Янукович до нього, все підгріб під себе. Олігархічного консенсусу не вийшло. Зеленський має шанс реалізувати такий консенсус, де будуть збалансовані інтереси олігархів з інтересами національними. Економічна модель - відмова від компрадорської економіки і будівництво експортоорієнтованої індустріальної економіки з елементами протекціонізму. Без елементів протекціонізму українська економіка не здатна перемогти конкурентів. Робити ставку на якийсь там "5-ий уклад" і програмістів - значить попастися на наживку західних політтехнологів. Приклад: Україна не виробляє екскаваторів, але раніше їх робила (завод "Червоний екскаватор" у Києві). Колишні робітники цього заводу не стануть програмістами, але можна відновити випуск екскаваторів і сприяти цим імпортозаміщенню. Вирівнювання платіжного балансу на рівному місці!
Як бути у випадку, коли Зеленський не виправдає наших надій? Це не трагедія і не кінець світу. Українці - велика нація! Хід історичного процесу відбувається у напрямку створення Української самостійної соборної держави! Все, що накреслили Дмитро Донцов і Юрій Липа, збудеться!
Український націоналіст той, хто з українською нацією, а не хто продався Порошенку за 30 срібняків. Тому на даному етапі підтримуємо Зеленського. А далі дасть Бог день, дасть і відповідні інструкції!

Пост С.Дацюка:
Сергій Дацюк
Звичайно Зеленський це електоральний Майдан. Але наші майдани організовувалися олігархами і зазвичай були беззмістовним "ні", після якого приходили ефективні менеджери від цих олігархів і вся несправедливість повторювалася. Тому Зеленський це велике "ні", в яке треба ще помістити якийсь зміст. І якщо цей зміст помістять ефективні менеджери, то все знову повториться. Майдан може мати сенс лише як позитивне "так" від соціальних інноваторів-підприємців. Але носієм позитивного "так" є люди, які нам не подобаються - чи то зарозумілістю, чи то маніпулятивністю. В цій дилемі і деградуємо. Отака сьогодні блага вість. Амінь.

Коментарі

Популярні публікації