Який Головнокомандувач, такий і парад

    Парад, якщо вже казати правильно, українською буде дефіляда. Але чорт з ними, з русизмами. Після того, як парад на честь Дня Незалежності відгримів, а ми почитали і побачили по ICTV репортажі мокшанців з нашого параду, де по "матєрі гарадов русскіх" крокують одні війська НАТО, напишу власні враження.
Перед парадом була т.з. церемонія покладання квітів до пам'ятників Шевченку і Грушевському. І все б нічого, якби не "перша леді"... Яким законом чи постановою Кабміну передбачена посада "першої леді"? Та ніякими! "Перша леді" за протоколом повинна при міжнародних візитах "развлєкать" іншу "першу леді", от і все.
У якій країні якась "пи*да" повинна йти поперед  спікера парламенту і голови Уряду? Тільки у нас, тільки Порошенчиха! Нє, ну прецедент є, - Раїса Горбачова, яка лізла в двері поперед президента СРСР. Але "президент СРСР" і його "перша леді" погано скінчили... Інтуїція підказує, що й Петя з Порошенчихою скінчать не краще...
Тепер власне про парад, точніше про ляпсуси, яких не повинно було бути... Почалося з того, що в офіцера, який фактично відкривав парад - внесення прапора - "ремінь на яйцях", як казав мій ротний старшина. Для тих, хто в армії не служив, нагадаю, що нижній ґудзик на кітелі служить передовсім для тримання бляхи ременя. Винятків за Статутом нема.  Щоб ремінь був на яйцях, треба бути або "дємбєлєм" у частині, де командир не може підтримувати дисципліну, або великим похуїстом.
Міністру оборони Полтораку треба було більше проводити часу на тренуваннях параду, а то генерал армії не знає, коли треба прикладати руку до кашкету. Тому при доповіді Порошенку рука й сірпнулася...
В Україні забагато офіцерів з російськими прізвищами. Це наслідок здобуття незалежності у 1991 році. Всі, хто служив в Україні в імперській армії, дружно стали українськими офіцерами. А служили у нас на 80% росіяни. Українці, відповідно, - в Росії та інших братських республіках. Звідти українці позвільнялися, але в Україні місць для них вже не було. Хто в 1991 році був лейтенантом, тепер генерал.
Але ще більше офіцерів російськомовних. І коли вони природно, на параді,  починають хвилюватися, з них лізе російський акцент. Полторак - не виняток. Ось "перли":
-пєхатінци;
-дєсантнікі;
-офіцери поліциі;
-Націанальной Акадєміі  Національної гвардії;
-вєтєрани Антитерористичної операції.
На 26 річниці незалежності у нашій армії звучить совкове звертання "товариш". Товариш - це той, з ким ти свині пас... Ні, "знатоки", запорожці зверталися "пане-товаришу"...
Найбільш дебільно "товариш" звучить по відношенню до військовослужбовців країн НАТО. "Бажаю здоров'я товариші військовослужбовці країн-партнерів!" (Полторак).
Але не тільки над міністром оборони можна було прикалуватися... І Президент нас теж порадував...
Стоїть біля трибуни духовенство всіх українських конфесій, в т.ч. і мусульманських. Порошенко звертається: "Ваша святосте, ваше блаженство". Сказав би до них по-світськи: шановні шейхи... Але не сказав...
Ну і русизми. Як же без них уродженцю українського (до 1940 року) Тирасполя. "Розрив с імпєрієй". Але сама крутизна - фраза "Собаки брешуть, вітер віє, а наш караван іде!".
Собаки брехати не вміють, зате брехати вміє наш президент. Собаки просто гавкають. І не треба східних приповідок про караван - в українській мові досить власних і влучних прислів'їв.
    Ну і трішки про церемоніал. Звучить мелодія "Пливе кача по Тисині". Наше військо схиляє голови не скидаючи кашкетів, якось по-мусульманськи в переважно християнській країні. Дурість? Звичайно!
Єдине, що мені сподобалося на параді, вручення ордену загиблого батька його сину. Це вдалий хід і в пропагандистському, і в моральному плані.
Тепер про однострої (форму). Цьогорічний парад відбувався у новій формі. Розробляли цю форму під керівництвом одного журналіста, прізвище, даруйте, забув. Форма вийшла якась "чехо-словацька". Звісно це плюс, якщо думати, що нас візьмуть у Європу... Але нас туди не візьмуть і навіть не треба туди йти. Форма української армії повинна бути теж українською, а не чехословацькою. І це форма УПА. Вона походить від форми Січових стрільців, яка в свою чергу - від форми Австрійської армії.
Оскільки, як всім відомо, українців придумав Австрійський Генштаб, то ми повинні гордитися власними обностроями, а не запозичувати їх у "європейців".  Але креолу (термін М.Рябчука) Порошенку подобається все неукраїнське... Хоча парадні ремені лишили радянські.
Парад у нашому розумінні - це красота військової ходи. Нащо навішувати на солдатів рюкзаки та інший "обвєс"? А нащо окуляри? Щоб краще бачити свого Головнокомандувача?
Подібне тягнеться до подібного... От і Порошенку сподобалася форма часів гетьмана Скоропадського.  Опереточний гетьман з опереточною формою. Так, гетьман заснував Академію наук і навіть пророблялися ескізи Київського метрополітену... Але гетьман погано скінчив - проголосив автономію України у складі білої Росії. Добре, що не червоної. "Гетьманці" вам скажуть, що у Скоропадського був ХПП (хитрий план Путіна), що біла Росія все одно б здохла і пан гетьман  перехитрував би білогвардійців... Не вірте! Перехитрували якраз гетьмана!
Загальна оцінка - "третій сорт - не брак!" Але можна було б краще, якби кращим був Головнокомандувач!

Коментарі

Популярні публікації