"Авдіївка" як нова фаза гібридної війни

Альтернатива миру - війна. Але наш випадок унікальний тим, що миру на Донбасі ніколи й не було. Була і є гібридна війна. Теоретично гібридна війна має дві альтернативи: мир і звичайну війну. Але мир неможливий доти, доки одна зі сторін не досягла своєї мети - перемоги. Винятком є ситуація, коли обидві сторони знесилені і зголошуються на якесь статус-кво, яке зовсім не страхує від майбутньої війни. Але от дві Кореї живуть у такій ситуації кілька десятиліть... Що ж до звичайної (гарячої) війни, то до неї Росія не готова, чому власне в 2014 році вона й не почалася.
Що ж буде? А буде нова фаза гібридної війни. Стару фазу можна назвати "війна в степу", нову - "війна в місті". Українська армія під час компанії 2014р. старалася населені пункти не руйнувати, створюючи ситуації, коли під загрозою оточення сепаратисти самі мусили їх кидали. Класичний приклад - Слов'янськ.
Бойові дії інтенсивно велися у т.з. "точкових Сталінградах". В 2014 році - це донецький аеропорт, січень-лютий 2015 року - "Дебальцівська кишка". Крім цього, завжди було з десяток менших "Сталінградів". Виняток був у 2015р. під Мар'їнкою, коли росіяни хотіли знов влаштувати силами батальйонної тактичної групи власну "реконкісту", але були розбиті.
"Війна в степу" характеризується "точковими Сталінградами", перестрілками, дією ДРГ, але водночас рухом через лінію фронту людей, товарів і грошей. На початку було ще й пасажирське та вантажне сполучення залізницею. Тепер, до "Авдіївки", лише вантажне.
Не знаю, чи існували якісь домовленості між Порошенком і Путіним, скоріше так, але в Липецьку функціонувала (з перебоями) кондитерська фабрика Порошенка, а на Авдіївський коксохім (власність Ахметова) практично не залітали снаряди.
Моментом переходу до другої фази гібридної війни стало Порошенкове оголошення про закриття Липецької кондфабрики. Для Путіна це стало сигналом, що "імплементації" Мінська на російських умовах не буде. В свою чергу "сміливість" Порошенка пояснюється гарантіями з Вашингтону: Захід не кине Україну.
"Війна в місті" буде нагадувати Сирію, де цілі міста знищуються артилерією. Мета - хвиля біженців і супутніх проблем, дестабілізація ситуації в Україні та дискредитація існуючої влади і курс на нові вибори.
Наслідком артилерійських дуелей може стати те, що в радіусі досяжності (20-30 км по обидва боки від лінії фронту), вся інфраструктура буде знищена.
Новій фазі війни відповідатиме і нова фаза в політиці. Очевидно це буде якийсь Мінськ-3, у якому крім України, Росії та європейців ще будуть і американці, а можливо і якась міжнародна організація, скоріше всього - ОБСЄ.
Але постане Мінськ-3 лише через кілька місяців. Треба щоб Трамп і Путін домовилися до чогось відносно Сирії (Путін повинен допомогти американцям в боротьбі з ІДІЛ) та у Франції повинні пройти вибори. А до цього артилерійські дуелі то посилюватимуться, то послаблюватимуться.
Але кінець буде хорошим: в 2018 році ми виженемо окупантів з Донбасу.

Коментарі

Популярні публікації