Откровения бин Джассема - Эль Мюрид

Откровения бин Джассема - Эль Мюрид:

Наш коментар:
Так хтось начитається Мюрида та й справді подумає, що американська еліта, як та зграя собак гризеться між собою та готова бити сама себе молотком по пальцях. Я про мюридівську  інтерпритацію "арабської весни", як боротьби демократичних і республіканських панів від якої у арабських холопів чуби тріщать.
Насправді природа "арабської весни" проста, як двері: зачистка колишніх прорадянських, а тепер проросійських режимів. Радянський союз впав ще 1991 року, а його сателіти лишилися. І на них ніхто особливо не зважав, бо всі вони за винятком Саддама Хусейна, сиділи тихо і знали своє місце. Змінилися не вони, змінилася Росія. На зміну "доброму" Єльцину прийшов "злий" Путін.  І російському спруту вирішили превентивно ампутувати щупальця. 
Першим в результаті двох війн зачистили Саддама Хусейна. Це й стало прелюдією "арабської весни". Події в Тунісі мало кого цікавили та й країна ця відверто проросійською не була. Революція - наслідок внутрішніх причин, хоча відпрацювання соціальних технологій теж могло мати місце.
Не треба бути пророком, щоб передбачити, що в Єгипті рвоне, як тільки Хосні Мубарак помре чи втратить владу. Тому американці допустили прихід до влади "братів-мусульман" у варіанті лайт з наступною їх дискредитацією. Така собі вакцина від ісламізму.
Аналогічні події чекали й на Лівію після смерті Каддафі. І це теж легко прогнозувалось. Але "лідер Джамахірії" забув, хто він насправді, і вирішив втрутитися в передвиборчу президентську компанію у Франції  та прем'єрську в Італії. А це вже занадто навіть для царя Югурти...
Війна в Сирії формально не відноситься до "арабської весни", і там інша специфіка. Сирія лежить на найкоротшому шляху для транспортування енергоносіїв з Перської затоки до Середземного моря. Катар і Саудівська Аравія хотіли б збудувати трудопроводи через сирійську територію в напрямку Середземного моря, але  режим Башара аль-Асада залежний від іранського режиму аятол - ворогів Саудії і Катару. Тому геополітика накладається на інтереси нафтових шейхів. Америка веде війну в Сирії грошима цих двох країн. Тому такі скромні результати.
"Арабська весна", як і країни БРІК, термін, що об'єднує різнопланові явища.
Середньоазійські режими теж нестабільні і не в останню чергу завдяки орієнтації на Росію Путіна. І там може рвонути... Але не тому, що ЦРУ там готує державні перевороти. Ті ж внутрішні причини, що і в Єгипті, Лівії, Тунісі. Тобто факти бачимо одні, а інтерпретація їх зовсім інша.


Коментарі

Популярні публікації