На Кировоградщине построили казацкую чайку




Видео 6.6 Мб: Через две недели казаки планируют испытать судно на Днепре. Канал "Интер"



29 июля 2011 | 13:40
Козацькі розваги. На Кіровоградщині побудували козацьку чайку - аналог стародавнього човна. Наразі її випробовують на місцевих водоймах. А вже за два тижні планують пройтися на ній Дніпром - від Запоріжжя до Нікополя.

Чотирнадцять листів фанери, брус, дошки, сотня болтів та шурупів. Ось і все, що потрібно для будівництва такого човна. Будматеріали олександрійські козаки купували власним коштом, на всю роботу пішло два тижні.

Сергій Григор'єв, голова козацького товариства "Козацький звичай", Олександрія:

- Ми взяли самий бюджетний варіант, такі характеристики, за якими б нам було цікаво, що не треба нам пройти шлюз, або гроші за це платить. Її можна так вчотирьох взять і перенести той шлюз, або переїхати на другу водойму без всяких додатковий затрат.

Ідея, креслення та конструювання човна - справа рук та голови ось цього козака на прізвисько - Непийпиво. Своє творіння він назвав на честь запорожця Вуса - засновника міста Олександрія. У цьому човні, запевняє Непийпиво, можуть вміститися з десяток людей.

Козак Непийпиво, розробник човна:

- На міцність нормальна. А от які річки, яку погоду. Ну, якщо хвиля буде більша, ніж борт, то зрозуміло так. Якщо залога буде в змозі вичерпувати воду так швидко, як вона наливається, або ще швидше, то тоді будемо плить, а якщо не може, то тоді будемо тонуть.

Хлопці сідають на весла, Непийпиво - біля керма. Сьогодні "Вус" випробовують на воді. Пройтися під вітрилом виходить не одразу. Човен спершу опиняється в очереті. Проте сучасні козаки - не здаються.

Козак Непийпиво, розробник човна:

- Вона ще потребує доопрацювання. Ми ще не знаємо взагалі, на що вона здатна. Вона дуже мілководна, дуже осадочна. Я думав, що вона схильна до перекиду. Тепер там декілька разів хитнуло, а вона назад встає.

За два тижні місцеві козаки планують випробувати "Вус" уже на Дніпрі, пройшовши від Запоріжжя до Нікополя.
Подробности-ТВ

Коментарі

Популярні публікації