Добивати Коломойського взявся Пінчук. Ахметов потирає руки

27.05.2013 13:00
Добивати Коломойського взявся Пінчук. Ахметов потирає руки
Ставка судового позову астрономічна -- щонайменше 1,5 мільярда доларів!
Пінчук вимагає повернути йому половину власності  Криворізького залізорудного комбінату, яку він начебто купив свого часу.
Ця історія тягнеться з 2005 року. Тоді, заявляє пан Пінчук, він заплатив Геннадієвi Боголюбову й Ігорю Коломойському $143 млн. за придбання компанії "Alcross Commercial Ltd", що, як твердили відповідачі, володіла Криворізьким залізорудним комбінатом. 

Згодом неназвані особи, якi за словами Пінчука, дiяли, як йому видається, на доручення Коломойського, здійснили
силове захоплення КЗРК і взяли підприємство під свій контроль.
Пінчук заявляє, що відповідачі неодноразово обіцяли повернути комбінат йому. А проте у 2007 році 50% КЗРК було продано Ринату Ахметову.
Що ж криється за цим резонансним позовом зятя екс-президента Кучми? Чому він так довго мовчав, перш ніж його подати?
-- Пінчук просить суд визнати, що він є власником 50% акцій КЗРК, а група "Приват" лише тримає їх у довірчому управлінні на його користь, і вимагає від них або передати йому папери, або ж компенсувати їх вартість, -- каже Богдан Воротілін, аналітик інвестиційної компанії "Міленіум капітал". -- Крім того, він наполягає на виплаті нарахованого за останні вісім років прибутку і вiдшкодування збитків, завданих унаслiдок того, що вiдповiдачi не
виконали своїх зобов'язань.
Якщо трастова угода між Пінчуком i "Приватом" справді існує, і Коломойський з Боголюбовим лише управляє акціями КЗРК від імені Пінчука, тоді "Приват" змушений буде компенсувати Пінчуковi нараховані за останні роки прибутки КЗРК. Йдеться про мільярди гривень.
-- Якою може бути вартість 50% акцій КЗРК сьогодні?
-- Ціна виходить з актуальних мультиплікаторів щодо інших компаній сектора, а саме Північного та Полтавського
гiрничо-збагачувальних комбiнатiв. Думаю, за сприятливих обставин ціна КЗРК цілком може становити 1,5 млрд. доларів.
-- Жодних претензій до Ахметова позивач не виставляє. Чому? -- Саме стежачи за інтересами Ахметова, i можна зрозуміти суть цієї справи. КЗРК -- високоприбуткове підприємство, середня ланка мiж видобуванням i виробництвом кінцевого продукту -- металопродукції, -- розказує експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. -- Сьогодні він  дуже потрібний Ахметову, бо у ланцюжку видобування -- виробництво дає змогу мінімізувати витрати. КЗРК, в основному, реалізує продукцію
Єнакіївському метзаводу і Маріупольському меткомбінату ім.Ілліча, які належать Ахметову.
Як відомо, 50% акцій КЗРК належать Ахметову. Тому цiлком можливо, що власник "Інтерпайпу" діє зараз і в інтересах Ахметова, якому КЗРК набагато потрібніший, ніж Пінчуковi та Коломойському, разом узятим. Можливо, після того, як суд поверне Пінчуковi акції, він продасть їх Ахметову за доволі пристойну суму. I виграє двічі. Бо отримає і компенсацію, i акції.
Б. Воротилiн: -- Якщо ж усе-таки тi 50% акцій залишаться за "Приватом", а з Пінчуком розрахуються грошима, то, коли Коломойський захоче продати Ахметову акції, він це напевно зробить. Рано чи пізно це станеться. Наразі Ахметов зацікавлений в тому, щоб мати 100% акцій.
Коли ж ціни на залізну руду впадуть, то, можливо, інтерес і не буде таким великим. Але поки що цінова ситуація на ринку залізорудної сировини цілком сприятлива для Ахметова, і для нього не становитиме проблем купити ще
50% акцій КЗРК - чи то в Коломойського, чи то в Пінчука.
-- Чому Пінчук зважився шукати правди в лондонському суді? І чому аж тепер?Б. Воротилiн: -- Як ви знаєте, Боголюбов переїхав жити в Лондон, Коломойський -- у Женеву. У них багато активів по всьому світу, які можна відібрати на погашення заборгованості.
Д. Марунич:  -- На мою думку, Пінчук подав позов саме тепер не випадково. Він розуміє політичний момент, що складається зараз. Знає, що позиції Коломойського не такi сильні, як колись. Нині Коломойського легше відтіснити в металургійному бізнесі. Вочевидь, це ще й гра великих бізнес-груп.
Нема сумнiву, Пінчук сподівається, що поверне собі акції та що йому відшкодують збитки. Він усе добре прорахував, перш ніж подати до суду. Адже це теж чималі видатки.

Леся ЯСИНЧУКгазета "Експрес"
* до речі При чистому доході 3,5 млрд. грн. у 2012 році чистий прибуток компанії КЗРК становив 772,1 млн. грн.

Коментарі

Популярні публікації