Верховний суд США заборонив патентувати гени

Верховний суд США ухвалив, що людські гени не можуть ставати предметом патентів, але штучні копії ДНК - можуть.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.
"Своїм рішенням суд анулював два патенти, що належали компанії Myriad Genetics зі штату Юта. Ці патенти стосувалися генів, імовірно пов'язаних із раком грудей і яєчників", - говориться в повідомленні.
Обгрунтовуючи свою позицію, судді вказали, що джерелом ДНК є природа, через що гени не підлягають патентуванню.
Американська фармацевтична індустрія попереджала, що повна заборона на патентування генів поставить під питання масштабні інвестиції в генетичні дослідження і терапію.
Оголошене в четвер рішення стало компромісом і відображує позицію адміністрації Барака Обами. Вважається, що воно захистить існуючі патенти, в яких фігурують синтетичні молекули, відомі як комплементарна ДНК .

Судові процеси почалися 2009 року з позову Американського союзу громадянських свобод (АСГС), що сперечався за право комерційних компаній патентувати виділені ними ділянки ДНК.
АСГС доводив, що сегменти хромосом - суть природні об'єкти і тому не можуть захищатися американським патентним правом.
Myriad Genetics, зі свого боку, вказувала, що вона виділила відповідну ділянку ДНК і встановила її властивості - зокрема, що впливають на розвиток ракових пухлин. Із цього компанія робила висновок, що ген є продуктом людської винахідливості і тому може патентуватися.
2010 року федеральний суд в Нью-Йорку виніс ухвалу на користь АСГС.
Проте апеляційні суди двічі ставали на бік Myriad.

Коментарі

Популярні публікації