Росія-орда



    Нещодавно дізнався про цікавий історичний факт. Виявляється,що герб Росії двоглавий орел прийшов туди не з Візантії,а залишився після Золотої Орди.
    В 1271 році Великий Хан Нугай взяв в жони Ефросінію доньку Византийського імператора Михайла. От Византії він отримав звання імператора Золотої Орди і византийський символ імператорской влади (Двоглавий орел), який потім  прикрашав шоломи великих ханів. Золота Орда пізніше прийняла Іслам, але двоглавого орла зберегла.
Ось такі монети чеканила Золота Орда

Культурний вплив Золотої Орди на Московське князівство був таким потужнім, що навіть коли владу першої на цих теренах було офіційно скинуто,на монетах продовжували друкувати в Московії надписи арабською


Монета  при Василии III. Рисунок з книги Э. К. Гуттена-Чанекого «Удельные, великокняжеские и царские монеты Древней Руси»

    Навіть російські історики визнають цей факт.Ось що вони пишуть з цього приводу:
"Двоглавий орел в XIV ст. відомий на мідних монетах хана Золотої Орди Джанибека(прав. у 1341-1357 рр.); у XV ст. цей символ переноситься з джучидских монет на російські монети, що відзначалося фахівцями з нумізматики.Саме ординський орел був добре відомий підданим московського великого князя. Тут він сприймався як один з символів царської, або ханської влади. "Ординський орел набагато переконливіше демонстрував рівність, що настала після 1480 р., в статусі великого князя і хана, чим нікому тут не відомі двоглаві орли Священної Римської імперії або Візантії". Перенесення зображення орла з джучидских монет на російські монети другої половини XIV ст. і карбування монет з аналогічним зображенням в російських князівствах XV ст. відзначалися відомими російськими нумізматами А. Ліщиновим і Р. Фасмером."
    Взагалі державні символи і регалії Русі-Росії мусульманського походження.
Росія була,є,та буде нащадком мусульманської Золотої Орди,а щоб приховати цей факт привласнила нашу історію,назву країни та народу,але про державні символи чомусь позабула.
Ось порівняйте:

Коментарі

Популярні публікації